28. 5. 2016.

Porša da Kosta - Kako zavesti milijardera


U izdanju Laguna.

Naslovnica knjige me je podsećala na "Pedeset nijansi Siva" da sam bila prilično sigurna da znam kako će ići ova priča.

I u velikoj meri sam bila u pravu. Priča je skoro identična "Pedeset nijansi Siva".



Elis je milijarder sa tragičnom prošlošću, Džes radi u firmi koju je on kupio. Oni se sreću jednog kišovitog jutra, kada joj on nudi prevoz u njegovom automobilu i među njima plane snažna privlačnost, a za Džes je to, usudiću se da kažem, ljubav na prvi pogled. Predvidivo, postoje stranice i stranice seksa, pomešane sa nekim banalnim dijalozima i mnogo unutrašnjih monologa u kojima se dive jedno drugom, pre nego što Elis prevaziđe svoje unutrašnje demone i odluči da li može imati svoj srećan kraj sa Džes.


Ova knjiga je, po mom mišljenju, mogla biti mnogo bolja. 
Najvažnije za romansu, glavni par je veoma dopadljiv. Elis može biti milijarder, ali on je prilično opušten i nije alfa mačo mužjak koji je uobičajen u mnogim savremenim romansama. Volela sam njegove bubice - njegov neobičan, skoro arhaičan način govora, njegov ukus za odeću, čak i njegov izbor automobila. Džes je takođe dobra devojka, koja uprkos razlici u njihovim statusima, nije sasvim naivna s njim. Najvažnije, ona ima interese i strasti osim njega. Još jedan plus je Elisovo ohrabrenje i podrška, kako je on ubeđuje da ostvari njene ciljeve i snove. 

Ono što pokušavam da kažem je da je knjiga mogla biti mnogo više romantična da je se autorka fokusirala na ove aspetke priče. 

Jednostavno ima previše scena seksa (uključujući jednu potpuno nepotrebnu BDSM scenu), previše unutrašnjeg monologa, a ukupno gledajući knjigu previše nepotrebnog teksta. Ova knjiga bi bila sjajna da je barem stotinu stranica kraća, nekoliko scena seksa manje i poneka mala promena u fokusu. Sada, kako stvari stoje, to je prilično "Pedeset nijansi Siva", samo sa više simpatičnim i humanijim karakterima. 

Sve u svemu, nije loša knjiga, samo nije po mom ukusu - načitah se svega pa tražim savršenstvo.
Takođe mislim, ako je knjiga romansa, 400 stranica je preterivanje. Ozbiljno, pre su ljubavni romani sa oko 200 stranica bili jako dobri. Međutim, ako volite bogate romanse i ne smeta vam dužina, ili ako vam se sviđa "Pedeset nijansi Siva" onda ova knjiga može biti dobar izbor.

Нема коментара:

Постави коментар