25. 11. 2016.

Jennifer Ashley - Ludilo lorda Iana Mackenzieja (Mackenzies & McBrides #1)

U izdanju Naklada Neptun.


Godina je 1881. Upoznajte braću Mackenzie – bogate, moćne, opasne, ekscentrične lordove iz Škotskog visočja. Dovoljno je da dama bude viđena u njihovu društvu i već joj je ugled upropašten. Gdje god se pojave, prate ih glasine o tragedijama i nasilju, mračnim seksualnim apetitima i skandalima o kojima se žamori širom Engleske i Škotske.

Najmlađi brat, Ian, znan kao Ludi Mackenzie, veći je dio svoje mladosti proveo u umobolnici i svi se slažu da je nedvojbeno čudan. On je hladan, naočit, voli kinesku keramiku iz dinastije Ming i lijepe žene.

Udovica Beth Ackerley neočekivano je postala bogatom nasljednicom. Cijeli je život bila okružena dramom – prvo uz oca alkoholičara zbog kojeg je završila u ubožnici, gdje je morala skrbiti o svojoj krhkoj majci sve do njene smrti, a zatim uz sitničavu staru damu za koju je radila kao družbenica. I zato je Beth odlučila da ne želi više drame u svome životu. Ne, ona će iskoristiti naslijeđeni novac za pronalaženje mira. Putovat će, učiti slikati i jednostavno se opustiti, s ljubavlju se prisjećajući sretnog braka sa svojim pokojnim mužem.

A onda je Ian Mackenzie odlučio da je želi.

Goodreads
"Ti i ja se nigdje ne uklapamo", reče on. "Oboje smo čudaci s kojima nitko ne zna što bi. Ali si zato međusobno odgovaramo." Uzeo joj je ruku, spojio im dlanove i isprepleo prste s njenima. "Stvoreni smo jedno za drugo."

Lord Ian Mackenzie boluje od blagog oblika autizma, Aspergerovog sindroma, koji je u viktorijanskom dobu smatran ludilom. Lik je odlično definisan, njegova sećanja, opisi doživljaja iz umobolnice su posebno srceparajući. Samim time, lakoća sa kojom se Ian zaljubio u Beth mi je malo nerealana. Beth je inteligentna, samostalna, strpljiva i saosećajna heroina. Razvoj njene veze sa Ianom je spor i stabilan, a njihove zajedničke scene su jako seksi, vruće i emotivne.

Ian zatvori oči. Beth je gledala kako se na njegovu licu izmjenjuju osjećaji; dvojba, tvrdoglavost, intenzivna bol s kojom je predugo živio. Ian nije uvijek znao izražavati svoje osjećaje, no to ne znači da ih nije duboko proživljavao.
Kad je polako otvorio oči, pogled je zaustavio izravno na Bethinim očima. Njegove zlatne oči treperile su i blistale. Mogla mu je vidjeti zeleni krug oko zjenica. Čvrsto je zadržao njezin pogled, bez treptanja i skretanja pogleda u stranu.
"Volim te", reče on.
Beth zastane dah u grlu, a suze joj iznenada zamute vid.
"Volim te", ponovi Ian. Pogled mu je bio prodorniji od Hartova. "Volim te, volim te, volim te, volim te, volim te, volim te, volim te..."
"Iane." Beth se nasmije.
"Volim te", šaputao joj je na usnama, uz lice, u pregib vrata. "Volim te."
"I ja tebe volim. Hoćeš li to govoriti cijelu noć?"
"Govorit ću to dok ne budem toliko duboko u tebi da neću uopće moći govoriti."

Većina sporednih likova su lepo razvijeni, uključujući Ianovu braću, svakog od njih sa jedinstvenom i teškom prošlošću, a i vatrenog detktiva sa zanimljivom tajnom. Ostali likovi su površno opisani, kao Bethin bivši verenik i osoba koja je umešana u ubistva.  

Milslim da je misterija vezana za ubistva mogla biti dosta bolje razvijena i zasmetalo mi je što se boja Bethine kose saznaje tek na polovini knjige. Bez obzira na to, obožavam ovu knjigu! Ima sve što volim kod sjajne istorijske romanse.  Ianova braća su intrigantna i radujem se čitanju njihovih priča.

"Zar je ovo ljubav?" šapnuo joj je. "Nimalo mi se ne sviđa, moja Beth. Previše boli."

1 коментар: