28. 10. 2016.

Julia Quinn - Vojvoda i ja (Bridgertons #1)



Muškarci su ovce. Kamo jedan krene, ostali brzo krenu za njim.
Društveni bilten lady Whistledown, 
30. travnja 1813.
Nakon što je mukom izdržala dvije sezone u Londonu, Daphne Bridgerton prestala je naivno vjerovati da će se udati iz ljubavi. Ali, zar je stvarno previše očekivati da će pronaći supruga koji će joj se barem malo svidjeti? Stari školski prijatelj njezina brata, Simon Basset – novi vojvoda od Hastingsa – nema se namjeru nikada oženiti.
Međutim, nakon povratka u Englesku, otkrije da je postao glavnim ciljem majki koje silno žele udati svoje kćeri. Majki koje vjeruju da su preodgojeni razvratnici najbolji supruzi… Ne bi li skrenuo njihovu pozornost, zgodni vragolan predloži Daphne da se pretvaraju kako su se zaljubili jedno u drugo. Zauzvrat, njegovo zanimanje za Daphne će joj osigurati status najtraženije udavače u Londonu, a prosci će je opsjedati. Postoji samo jedan problem, Daphne je u velikoj opasnosti da se uistinu zaljubi u čovjeka koji nema nikakvu namjeru njihovu malu predstavu pretvoriti u stvarnost…
Knjiga od koje je sve počelo. Vojvoda i ja je divna priča o Simonu Bassetu, vojvodi od Hastingsa i Daphne Bridgerton, četvrtoj po redu i najstarijoj curi iz obitelji Bridgerton. Radnja je smeštena u Englesku početkom 19. veka. Simon se vraća u Englesku posle šest godina. Njegov otac je konačno umro. Simon je bio emocionalno zlostavljan sa očeve strane, jer je mucao. Zbog svoje snage i istrajnosti, naučio je kako da kontroliše svoje mucanje, ali očevo zlostavljanje je dovelo do njegove odluke da se nikad neće oženiti i imati decu. Daphne dolazi iz potpuno drugačije obitelji. Bridgertonovi su bliska i voljena obitelj. Razlike u njihovom vaspitanju ih dovode do sukoba, gde se međusobno sve više privlače.
Volim ovu knjigu. Simonova priča je tako tužna i divno je bilo gledati kako uči da treba, voli i brine o Daphne. Julia Quinn je uradila sjajan posao napisavši knjigu koja je zabavna, ali tužna i na kraju iskupljujuća istovremeno. Likovi su dobro definisani i nezaboravni. Imajući u vidu da ona ima osam Bridgerton braće i sestara plus gomilu drugih likova da nam dočara, zapanjena sam koliko je dobro definisan svaki pojedni lik. 
Toplo preporučujem ovu knjigu. Jedna od najboljih u celom serijalu. 

13. 10. 2016.

Olivija Ardi - Pokloni mi Pariz

U izdanju Laguna.

Otkrijte Pariz kakav nikad niste videli u romanu Olivije Ardi!


Jolanda odlazi u Pariz za vikend na, kako se isprva činilo, romantičan izlet sa svojim dečkom, Alehom. On je, umesto u neki šarmantan hotel, odvodi do malog stana u ulicu Sorbije na sedmom spratu u zgradi bez lifta. Ali ta zgrada će joj postati dom, kad uz neočekivani obrt, Jolanda odluči da odloži svoj povratak u Valensiju i ostane da upozna grad koji je njen otac uvek želeo da joj pokaže. 

Patrik, veoma zgodni vlasnik stana, ponudiće joj smeštaj s tim da ona njemu zauzvrat pomogne oko kratkometražnog filma koji njegova producentska kuća snima o tom čarobnom gradu. On traži od nje da mu pokloni Pariz pomoću svojih pet čula, a Jolanda će, dok šeta njegovim ulicama, otkriti da dve stvari koje joj je otac ostavio u nasledstvo – ljubav prema francuskom jeziku i znanje znakovnog jezika – nisu bile slučajne.

Zbog snažne privlačnosti koju oseća prema Patriku, zabavnih i šašavih komšinica iz Ulice Sorbije i nekoga veoma posebnog, ko će iznenada ući u njen život, povratak u Valensiju će joj pasti mnogo teže nego što je mislila.  


Jedan od najlepših ljubavnih romana koje sam pročitala ove godine! 


Jedna Špankinja mi je pre nekoliko godina preporučila da pročitam bilo koju knjigu Olivije Ardi,pa sam bila jako prijatno iznenađena kad sam videla ovaj naslov u Laguninom izdanju. Knjiga je prava poslastica, uživala sam u svakoj stranici. 


„Potrebno mi je da vidim grad kroz tebe. Tvoj pogled je čist,radoznao, prijemčiv poput pogleda novorođenčeta koje prvi put otvara oči.“ 


Volela sam da šetam ulicama Pariza, sa Jolandom i Patrikom,kao i njihov međusobni odnos koji je normalan i realan, sa mnogo hemije i ispunjen svakodnevnim problemima sa kojima se svi suočavamo. 


„Od tvog života pored mene napraviću film najlepši od svih.“


Patrik! Zaljubila sam se u njega, kao i u Pariz. On sebe ne doživljava kao romantičnu osobu, ali sa Jolandom on otkriva tu svoju skrivenu stranu.


„Prvi u čelo, drugi ovlašan a treći za obdanište. Ako pokušava da izazove kod nje žudnju za pravim-pravcatim poljubcem, taj metod bogami donosi rezlutate.“


Jolanda zrači optimizmom,bilo mi je jako zabavno čitati njene male avanture sa komšinicama, kao i kako se zaljubljuje u Patrika.  


Ti postižeš da svaki minut mog života bude vredan pamćenja.  


Stil pisanja je precizan, pažljiv, bogat detaljima, vrlo jasan i jednostavan, prosto prenosi lepotu izborom reči. Nadam se da će Laguna uskoro da nam prevede još neku Olivijinu knjigu, jer mi se ova baš dopala.  


„Ne znam da li postoji raj... Mislim da svako bira svoj. Ako je tako ja sam ga odabrala odavno. Pariz je moj raj.“





9. 10. 2016.

Amanda Kvik - Dok nas smrt ne rastavi



Amanda Kvik - Dok nas smrt ne rastavi
U izdanju Vulkan izdavaštvo.

Ova knjiga je dobra na više načina ali nije ispunila moja očekivanja od knjige Amande Kvik. Misterija koja je bila centar cele priče je slaba i našla sam dobru romansu, ali ne onu koju bih opet želela da čitam.

Kalista Lengli poseduje Viktorijansku ekskluzivnu agenciju u kojoj međusobno upoznaje dame i gospodu željne društva.  Neko počinje da joj šalje poklone koji je duboko uznemiravaju zato što su ti pokloni, na kojima se nalaze njeni incijali, prikladni za osobe koje su u dubokoj žalosti. 
Kad Trent Hejstings, autor serijala detektivskih priča, dođe kod nje optužujući je da Kalista iskorišćava njegovu naivnu mlađu sestru koja je njena klijentkinja, iskričave varnice lete međusobno skoro celo vreme. Kalista uskoro traži Trentovu pomoć da bi otkrila ko je uhodi.

Ova  knjiga je imala dobru podlogu da bude zaista dobra priča sa Trentovim početnim neproverenjem prema Kalisti i jezivom misterijom. Međutim, za mene, sve je nekako presušilo i na kraju sam bila blago zainteresovana i za romansu i za misteriju.

Mislim da je sukob između Kaliste i Trenta rešen brzo, pritom eliminisao veći deo tenzije između likova stvorivši lepu romansu, ali koja nije bila naročito ubedljiva ili za pamćenje
.
Umesto toga, priča počiva na misteriji ko uhodi Kalistu. Nažalost, to nije bilo dovoljno dobro da mi drži celu knjigu. Brzo sam shvatila ko je negativac i tako nije bilo iznenađenja za mene. I zato što je bilo više naglaska na misteriju nego romansu u knjzi, trebala mi je bolja, strašnija i više obuzimajuća misterija. Ova me jednostavno nije dovoljno opčinila.