25. 11. 2016.

Jennifer Ashley - Ludilo lorda Iana Mackenzieja (Mackenzies & McBrides #1)

U izdanju Naklada Neptun.


Godina je 1881. Upoznajte braću Mackenzie – bogate, moćne, opasne, ekscentrične lordove iz Škotskog visočja. Dovoljno je da dama bude viđena u njihovu društvu i već joj je ugled upropašten. Gdje god se pojave, prate ih glasine o tragedijama i nasilju, mračnim seksualnim apetitima i skandalima o kojima se žamori širom Engleske i Škotske.

Najmlađi brat, Ian, znan kao Ludi Mackenzie, veći je dio svoje mladosti proveo u umobolnici i svi se slažu da je nedvojbeno čudan. On je hladan, naočit, voli kinesku keramiku iz dinastije Ming i lijepe žene.

Udovica Beth Ackerley neočekivano je postala bogatom nasljednicom. Cijeli je život bila okružena dramom – prvo uz oca alkoholičara zbog kojeg je završila u ubožnici, gdje je morala skrbiti o svojoj krhkoj majci sve do njene smrti, a zatim uz sitničavu staru damu za koju je radila kao družbenica. I zato je Beth odlučila da ne želi više drame u svome životu. Ne, ona će iskoristiti naslijeđeni novac za pronalaženje mira. Putovat će, učiti slikati i jednostavno se opustiti, s ljubavlju se prisjećajući sretnog braka sa svojim pokojnim mužem.

A onda je Ian Mackenzie odlučio da je želi.

Goodreads
"Ti i ja se nigdje ne uklapamo", reče on. "Oboje smo čudaci s kojima nitko ne zna što bi. Ali si zato međusobno odgovaramo." Uzeo joj je ruku, spojio im dlanove i isprepleo prste s njenima. "Stvoreni smo jedno za drugo."

Lord Ian Mackenzie boluje od blagog oblika autizma, Aspergerovog sindroma, koji je u viktorijanskom dobu smatran ludilom. Lik je odlično definisan, njegova sećanja, opisi doživljaja iz umobolnice su posebno srceparajući. Samim time, lakoća sa kojom se Ian zaljubio u Beth mi je malo nerealana. Beth je inteligentna, samostalna, strpljiva i saosećajna heroina. Razvoj njene veze sa Ianom je spor i stabilan, a njihove zajedničke scene su jako seksi, vruće i emotivne.

Ian zatvori oči. Beth je gledala kako se na njegovu licu izmjenjuju osjećaji; dvojba, tvrdoglavost, intenzivna bol s kojom je predugo živio. Ian nije uvijek znao izražavati svoje osjećaje, no to ne znači da ih nije duboko proživljavao.
Kad je polako otvorio oči, pogled je zaustavio izravno na Bethinim očima. Njegove zlatne oči treperile su i blistale. Mogla mu je vidjeti zeleni krug oko zjenica. Čvrsto je zadržao njezin pogled, bez treptanja i skretanja pogleda u stranu.
"Volim te", reče on.
Beth zastane dah u grlu, a suze joj iznenada zamute vid.
"Volim te", ponovi Ian. Pogled mu je bio prodorniji od Hartova. "Volim te, volim te, volim te, volim te, volim te, volim te, volim te..."
"Iane." Beth se nasmije.
"Volim te", šaputao joj je na usnama, uz lice, u pregib vrata. "Volim te."
"I ja tebe volim. Hoćeš li to govoriti cijelu noć?"
"Govorit ću to dok ne budem toliko duboko u tebi da neću uopće moći govoriti."

Većina sporednih likova su lepo razvijeni, uključujući Ianovu braću, svakog od njih sa jedinstvenom i teškom prošlošću, a i vatrenog detktiva sa zanimljivom tajnom. Ostali likovi su površno opisani, kao Bethin bivši verenik i osoba koja je umešana u ubistva.  

Milslim da je misterija vezana za ubistva mogla biti dosta bolje razvijena i zasmetalo mi je što se boja Bethine kose saznaje tek na polovini knjige. Bez obzira na to, obožavam ovu knjigu! Ima sve što volim kod sjajne istorijske romanse.  Ianova braća su intrigantna i radujem se čitanju njihovih priča.

"Zar je ovo ljubav?" šapnuo joj je. "Nimalo mi se ne sviđa, moja Beth. Previše boli."

10. 11. 2016.

Julia Quinn - Siru Phillipu s ljubavlju (Bridgertons #5)

U izdanju Mozaik knjiga

Iz dopisivanja s Eloise Bridgerton, dalekom rođakinjom svoje pokojne supruge, sir Phillip saznaje da je gospođica Bridgerton usidjelica. Zaprosio ju je, zaključivši da je vjerojatno neugledna i skromna pa se već prilično očajnički želi udati.
Ali… nije bilo tako. Prekrasna žena na njegovim kućnim vratima sve je samo ne tiha, a kad uspije prestati pričati dovoljno dugo da zatvori usta, sve što on želi jest poljubiti je…
Eloise Bridgerton ne može se udati za čovjeka kojeg nikada nije upoznala! Ali ipak počne o tome razmišljati i propitivati se… Nije se ni snašla, a već je usred noći unajmila kočiju i krenula upoznati muškarca za kojeg se nada da bi joj mogao savršeno odgovarati.
Ali… nije bilo tako. Njezin savršeni suprug ne bi smio biti tako ćudljiv i nepristojan. A i zasigurno bi barem jednom spomenuo da ima dvoje vrlo male i prilično neotesane djece, kojima silno treba majka kao što i Phillipu treba žena.
Goodreads

Sir Phillip Crane je udovac sa dvoje male djece koji se bavi botanikom. Njegova supruga je preminula od komplikacija nakon pokušaja samoubistva. Posle njene smrti on dobija pismo saučešća od Eloise Bridgerton. Njih dvoje nastavljaju konverzaciju dok u jednom pismu sir Phillip ne predloži Eloise da se uda za njega, iako se nikad nisu sreli. 

Eloise prolazi kroz životnu krizu, jer ima dvadeset osam godina i još uvek nije udata, dok su njenih četvoro starijih braće i sestara u srećnom braku. Krišom odlazi upoznati sir Phillipa u njegovom domu i biva zapanjena njegovom porodičnom situacijom. Komplikacije nastaju zato što je Eloise dovela svoju reputaciju u pitanje bežeći kod sir Phillipa, a zatim postaje sve više nesigurna u to da li njih dvoje odgovaraju jedno drugome. 

 Svideo mi se početak knjige i kako se Eloise osećala u konfliktu. 
Bilo je zanimljivo gledati kako se likovi nose sa njihovim različitim očekivanjima. Veza između njih dvoje se sporo razvija. Phillip nosi ožiljke iz detinjstva ali i svog braka, pa mu bavljenje botanikom pomaže da nađe svoj mir. 
Obožavala sam opet čitati i o ostalim Bridgertonovima, a scena kad braća dolaze po Eloise je fantastična.

Omiljeni citat:

“Volim te”, reče, jedva uspjevši prozboriti te riječi. “Toliko te silno volim.”
Zagrli je i ona položi obraz na njegova prsa, a on nježno svoju bradu na njezinu glavu. 
“Danas”, reče tiho, “blizanci su mi rekli da im je to bio najbolji dan u životu. I shvatio sam da imaju pravo.”
Eloise samo kimne jer je ostala bez riječi.
“Ali onda”, nastavi on, “shvatio sam da nemaju pravo.” 
Ona ga zbunjeno pogleda.“Ja ne mogu izabrati smo jedan dan”, prizna joj. 
“To je svaki dan s tobom, Eloise. Svaki dan s tobom.” 
On joj dodirne bradu i prinese usne njezinima. “I svaki tjedan”, promrmlja, “svaki mjesec, svaki sat.”
Zatim ju je poljubio, nježno, ali sa svom ljubavlju u svojoj duši. 
“Svaki trenutak”, prošaptao je, “samo da sam s tobom.”



8. 11. 2016.

Julia Quinn - Gospodin Bridgerton (Bridgertons #4)

U izdanju Mozaik knjiga.

Penelope Featherington u tajnosti obožava brata svoje najbolje prijateljice od… Zapravo, čini se da ga je oduvijek obožavala. Nakon što je pola svoga života izdaleka promatrala Colina Bridgertona, misli kako zna sve o njemu, sve dok ne naiđe na njegove najveće tajne – i tada shvati da ga uopće ne poznaje.

Colinu je dosadilo da ga svi smatraju tek praznoglavim šarmerom i muka mu je što je cijelo visoko društvo doslovno poludjelo za tračerskom kolumnisticom lady Whistledown. No kad se Colin vrati s jednog od svojih putovanja u inozemstvo, otkrit će kako ništa više u životu nije isto, a ponajmanje Penelope Featherington! Tek će tada Colin otkriti da i Penelope ima svoje tajne. Sada ovaj okorjeli neženja mora odlučiti je li mu Penelope najveća prijetnja ili jamstvo sretnog završetka?

Goodreads

Moj omiljen roman iz serije o obitelji Bridgerton. Priča o Colinu Bridgertonu i Penelope Featherington koji se poznaju već dvanaest godina. Penelope se zaljubila u Colina na prvi pogled.. a Colin se uopšte ne seća njihovog prvog susreta. Dok je Colin popularan, Penelope se već smatrala usedlicom, koja uvek stoji po strani. 

"Točno dva dana prije njezina šesnaestog rođendana – Penelope Featherington se zaljubila. Bilo je to, jednom riječju, uzbudljivo. Zemlja se zatresla. Njezino srce je poskočilo. Bio je to trenutak koji oduzima dah. Također, uvjerila se s određenim zadovoljstvom da se i muškarac o kojem je riječ – a bio je to Colin Bridgerton – osjećao baš jednako kao i ona. (...) i njemu se zemlja zatresla, srce mu je poskočilo, a Penelope je bez i najmanje sumnje znala da je i on ostao bez daha. Dobrih deset sekunda.
Pad s konja obično baš tako djeluje na čovjeka."

Zaista divna knjiga, duhovita i oštroumno napisana. Priča beleži sporo razvijanje ljubavi između njih. Prosto je očaravajuće kad Colin primeti Penelope kao ženu prvi put, a zatim se duboko zaljubi u nju.

"Uvijek je pamtila dane u tjednu.
Upoznala je Colina u ponedjeljak.
Poljubila ga je u petak. Dvanaest godina kasnije.
Penelope uzdahne. To je bilo baš jadno."

Autorka takođe otkriva ko je Lady Whistledown. Ta misterija ima ključnu ulogu u priči. Takođe se pojavljuju ostala braća i sestre Bridgerton koji takođe imaju važnu ulogu u celokupnom serijalu.

Ono što najviše volim kod ove knjige je to koliko je Colin romantičan i kako je bio realan put koji su njih dvoje zajedno prošli.


"Ja te volim", reče dubokim strastvenim glasom. "Volim te sa svime što jesam, sa svime što sam bio i sa svime što se nadam da ću biti."
"Coline..."
"Volim te sa svojom prošlošću i volim te za svoju budućnost." Nagne si i poljubi je, jednom, nježno, na usne. "Volim te za djecu koju ćemo imati i godine koje ćemo zajedno provesti. Volim te za svaki moj smiješak i još više za svaki tvoj smiješak."

6. 11. 2016.

Julia Quinn - Džentlmenska ponuda (Bridgertons #3)

U izdanju Mozaik knjiga.

Najtraženija pozivnica ove sezone zacijelo je pozivnica na krabuljni ples obitelji Bridgerton koji će se održati sljedećeg ponedjeljka.
Društveni bilten lady Whistledown, 31. svibnja 1815.

Nezakonita kći grofa od Penwooda, Sophie Beckett, nikad nije bila prihvaćena u pristojnom društvu. A od prerane smrti njezina oca, njezina joj je maćeha učinila život još težim, tjerajući je da radi kao neplaćena sluškinja. 
Sophie provodi dane u mukotrpnom radu sve dok jedne noći njezini prijatelji i kolege iz redova služinčadi ne skuju plan koji će joj omogućiti odlazak na krabuljni ples obitelj Birdgerton. 
Tamo upoznaje svog princa iz bajke, zgodnog Benedicta Bridgertona i zaljubi se u njega preko ušiju. Benedict je jednako očaran, ali kad na satu otkuca ponoć, Sophie mora napustiti plesnu dvoranu, ostavivši samo svoju rukavicu u njegovoj ruci…

Još jedna prelepa priča inspirisana bajkom o Pepeljugi. Da, neke situacije u knjizi su blesave i nerealne, ali snaga priče, likovi i emotivna povezanost zasenjuje primedbe koje imam u vezi realnosti. Bila sam jako srećna dok sam bila izgubljena u romansi između Benedicta Bridgertona i Sophie Beckett. 

"Mislio je da će je prestati tražiti. Benedict je bio praktičan čovjek, i pretpostavljao je da će jednog dana jednostavno odustati. Na neki način i jest. Nakon nekoliko mjeseci je ponovno počeo više odbijati nego prihvaćati pozive. A nakon još nekoliko mjeseci je shvatio kako ponovno može upoznavati žene, ne uspoređujući ih nesvjesno s njom.
No nije ju mogao prestati tražiti pogledom. Možda to više nije činio s jednakim intenzitetom, no kad god bi se zatekao na nekom balu ili sjedio na kakvom privatnom koncertu, očima je pretraživao okupljenu gomilu, a uši ćulio ne bi li čuo njezin radostan smijeh. Ona je bila ondje negdje. Odavno se pomirio s činjenicom da je najvjerojatnije nikad neće pronaći, i već je više od godinu dana nije aktivno tražio, ali...
Sjetno se nasmije. Jednostavno nije mogao prestati tražiti pogledom. To je, na neki čudan način, postalo dijelom njegova identiteta. Zove se Benedict Bridgerton, ima sedmero braće i sestara, podjednako je vješt u mačevanju i u risanju, i uvijek drži oči širom otvorene ne bi li ugledao jedinu ženu koja mu je dotakla dušu."

 Njihov susret na balu dobija priliku godinama kasnije. Sviđa mi se kako je autorka emotivno opisala njihov prvi susret i kako je on godinama uticao na Benedicta, čak i tokom njegove romanse sa Sophie - on ne shvata da je ona maskirana dama koju je upoznao na balu.

"I odjednom je sve imalo smisla. Samo je dvaput u životu osjetio tako neobjašnjivu, gotovo mističnu privlačnost prema nekoj ženi. Činilo mu se nevjerojatnim da je pronašao čak dvije, kad je duboko u srcu oduvijek vjerovao kako za njega postoji samo jedna savršena žena.
Srce je bilo u pravu. Doista je postojala samo jedna."

Put do srećnog kraja nije bio lak za oboje. Ova knjiga nam daje primer šta bi se moglo desiti kad se dvoje ljudi iz različitih društvenih slojeva zaljube. Kakve odluke moramo doneti, posledice i žrtve podneti zarad sreće i ljubavi.

4. 11. 2016.

Julia Quinn-Vikont koji me volio (Bridgertons #2)

U izdanju Mozaik knjiga.

Anthony Bridgerton odlučio je pronaći suprugu. Svoje je dvadesete godine proveo prepuštajući se razvratnim užicima, iako je istovremeno brinuo o majci i sedmero mlađe braće i sestara osiguravajući im financijsku sigurnost. Međutim, sada je došlo vrijeme da se skrasi i osigura nastavak loze Bridgertonovih.
Edwinu Sheffield smatraju najljepšom debitanticom tekuće sezone. Ona je i dražesna, nevina i izrazito poslušna. Anthony je siguran da će ona biti savršeno pogodna supruga i zavjetuje se da će je učiniti svojom. Jedina prepreka na njegovu putu je Edwinina starija sestra Kate.

Ona je odlučila učiniti sve što je u njezinoj moći da joj se sestra uda iz ljubavi, a ne iz praktičnih razloga. A razvratni vikont počinje uviđati kako Katein oštar um i britak jezik lako pariraju njegovima. 
Sve dok, naime, ne učini pogrešku i poljubi je…
Jedna od najboljih priča od Julie Quinn o Anthony Bridgerthonu i Kate Sheffield je predivna. Zabavna i dirljiva. Likovi su upečatljivi, zanimljivi i dobro definisani.

Autorka je uradila sjajan posao napravivši jedinstvene situacije za likove. Antnonyev otac nesrećnim slučajem umire u svojim kasnim tridesetim, a Anthony nikako ne veruje da će ga nadživeti. Znači da je on nesposoban da voli jer se plaši gubitka. Situacija je tako realna za njegov lik, pa je samim tim povezanost njegovog lika sa čitaocem jača i dublja.

Quinn ima tu sposobnost da pomeša zabavne i dirljive trenutke. Situacija u kojoj su Anthony i Kate primorani da se venčaju, zato što je ona kompromitovana je zabavna i tužna, jer nam pokazuje strah i bol sa kojim se Anthony bori od očeve smrti. Kate je jaka i odana svojoj sestri Edwini za koju želi sve najbolje, a njena će nepokolebiva odanost porodici doprineti da se lakše uklopi među Bridgertonove.

Takođe mi se sviđa što ovo nije priča o ljubavi na prvi pogled. Anthony i Kate se nisu podnosili na početku,zatim se iz primirja polako sklopilo čvrsto prijateljstvo koje je na kraju preraslo u pravu ljubav.  

“Ljubav znači da si pronašao osobu koja te čini potpunim, koja te čini boljom osobom nego što si to mogao sanjati. Ljubav je pogledati u oči svoje žene i znati, znati iz dubine duše da je ona jednostavno najbolja osoba koju poznaješ u životu.”

Pomenula sam neke zabavne momente. Ovo je jedan od njih:


“Onda dobro”, reče on, dok su im se stopala počela kretati poznatim ritmom, “nadam se da ćete mi reći zašto me mrzite.”
Kate mu nagazi na stopalo. Gospode, kako je samo bio izravan. 
“Oprostite, molim vas?”
“Uistinu nije potrebno da me osakatite, gospođice Sheffield.”
“Bila je to nezgoda, uvjeravam vas.” I jest, bila je, iako joj u ovom slučaju nije bilo žao što ne zna dobro plesati.
“Zašto”, nastavio je, “je meni u to teško povjerovati?”
Iskrenost će joj, brzo odluči Kate, biti najbolja strategija. Ako smije biti direktna, onda dobro, bit će direktna. “Možda”, odgovori, zločesto se osmjehnuvši, “zato što znate da kad bi meni palo na pamet da vam namjerno stanem na nogu, ja bih to i učinila.”