4. 11. 2016.

Julia Quinn-Vikont koji me volio (Bridgertons #2)

U izdanju Mozaik knjiga.

Anthony Bridgerton odlučio je pronaći suprugu. Svoje je dvadesete godine proveo prepuštajući se razvratnim užicima, iako je istovremeno brinuo o majci i sedmero mlađe braće i sestara osiguravajući im financijsku sigurnost. Međutim, sada je došlo vrijeme da se skrasi i osigura nastavak loze Bridgertonovih.
Edwinu Sheffield smatraju najljepšom debitanticom tekuće sezone. Ona je i dražesna, nevina i izrazito poslušna. Anthony je siguran da će ona biti savršeno pogodna supruga i zavjetuje se da će je učiniti svojom. Jedina prepreka na njegovu putu je Edwinina starija sestra Kate.

Ona je odlučila učiniti sve što je u njezinoj moći da joj se sestra uda iz ljubavi, a ne iz praktičnih razloga. A razvratni vikont počinje uviđati kako Katein oštar um i britak jezik lako pariraju njegovima. 
Sve dok, naime, ne učini pogrešku i poljubi je…
Jedna od najboljih priča od Julie Quinn o Anthony Bridgerthonu i Kate Sheffield je predivna. Zabavna i dirljiva. Likovi su upečatljivi, zanimljivi i dobro definisani.

Autorka je uradila sjajan posao napravivši jedinstvene situacije za likove. Antnonyev otac nesrećnim slučajem umire u svojim kasnim tridesetim, a Anthony nikako ne veruje da će ga nadživeti. Znači da je on nesposoban da voli jer se plaši gubitka. Situacija je tako realna za njegov lik, pa je samim tim povezanost njegovog lika sa čitaocem jača i dublja.

Quinn ima tu sposobnost da pomeša zabavne i dirljive trenutke. Situacija u kojoj su Anthony i Kate primorani da se venčaju, zato što je ona kompromitovana je zabavna i tužna, jer nam pokazuje strah i bol sa kojim se Anthony bori od očeve smrti. Kate je jaka i odana svojoj sestri Edwini za koju želi sve najbolje, a njena će nepokolebiva odanost porodici doprineti da se lakše uklopi među Bridgertonove.

Takođe mi se sviđa što ovo nije priča o ljubavi na prvi pogled. Anthony i Kate se nisu podnosili na početku,zatim se iz primirja polako sklopilo čvrsto prijateljstvo koje je na kraju preraslo u pravu ljubav.  

“Ljubav znači da si pronašao osobu koja te čini potpunim, koja te čini boljom osobom nego što si to mogao sanjati. Ljubav je pogledati u oči svoje žene i znati, znati iz dubine duše da je ona jednostavno najbolja osoba koju poznaješ u životu.”

Pomenula sam neke zabavne momente. Ovo je jedan od njih:


“Onda dobro”, reče on, dok su im se stopala počela kretati poznatim ritmom, “nadam se da ćete mi reći zašto me mrzite.”
Kate mu nagazi na stopalo. Gospode, kako je samo bio izravan. 
“Oprostite, molim vas?”
“Uistinu nije potrebno da me osakatite, gospođice Sheffield.”
“Bila je to nezgoda, uvjeravam vas.” I jest, bila je, iako joj u ovom slučaju nije bilo žao što ne zna dobro plesati.
“Zašto”, nastavio je, “je meni u to teško povjerovati?”
Iskrenost će joj, brzo odluči Kate, biti najbolja strategija. Ako smije biti direktna, onda dobro, bit će direktna. “Možda”, odgovori, zločesto se osmjehnuvši, “zato što znate da kad bi meni palo na pamet da vam namjerno stanem na nogu, ja bih to i učinila.”






Нема коментара:

Постави коментар