6. 11. 2016.

Julia Quinn - Džentlmenska ponuda (Bridgertons #3)

U izdanju Mozaik knjiga.

Najtraženija pozivnica ove sezone zacijelo je pozivnica na krabuljni ples obitelji Bridgerton koji će se održati sljedećeg ponedjeljka.
Društveni bilten lady Whistledown, 31. svibnja 1815.

Nezakonita kći grofa od Penwooda, Sophie Beckett, nikad nije bila prihvaćena u pristojnom društvu. A od prerane smrti njezina oca, njezina joj je maćeha učinila život još težim, tjerajući je da radi kao neplaćena sluškinja. 
Sophie provodi dane u mukotrpnom radu sve dok jedne noći njezini prijatelji i kolege iz redova služinčadi ne skuju plan koji će joj omogućiti odlazak na krabuljni ples obitelj Birdgerton. 
Tamo upoznaje svog princa iz bajke, zgodnog Benedicta Bridgertona i zaljubi se u njega preko ušiju. Benedict je jednako očaran, ali kad na satu otkuca ponoć, Sophie mora napustiti plesnu dvoranu, ostavivši samo svoju rukavicu u njegovoj ruci…

Još jedna prelepa priča inspirisana bajkom o Pepeljugi. Da, neke situacije u knjizi su blesave i nerealne, ali snaga priče, likovi i emotivna povezanost zasenjuje primedbe koje imam u vezi realnosti. Bila sam jako srećna dok sam bila izgubljena u romansi između Benedicta Bridgertona i Sophie Beckett. 

"Mislio je da će je prestati tražiti. Benedict je bio praktičan čovjek, i pretpostavljao je da će jednog dana jednostavno odustati. Na neki način i jest. Nakon nekoliko mjeseci je ponovno počeo više odbijati nego prihvaćati pozive. A nakon još nekoliko mjeseci je shvatio kako ponovno može upoznavati žene, ne uspoređujući ih nesvjesno s njom.
No nije ju mogao prestati tražiti pogledom. Možda to više nije činio s jednakim intenzitetom, no kad god bi se zatekao na nekom balu ili sjedio na kakvom privatnom koncertu, očima je pretraživao okupljenu gomilu, a uši ćulio ne bi li čuo njezin radostan smijeh. Ona je bila ondje negdje. Odavno se pomirio s činjenicom da je najvjerojatnije nikad neće pronaći, i već je više od godinu dana nije aktivno tražio, ali...
Sjetno se nasmije. Jednostavno nije mogao prestati tražiti pogledom. To je, na neki čudan način, postalo dijelom njegova identiteta. Zove se Benedict Bridgerton, ima sedmero braće i sestara, podjednako je vješt u mačevanju i u risanju, i uvijek drži oči širom otvorene ne bi li ugledao jedinu ženu koja mu je dotakla dušu."

 Njihov susret na balu dobija priliku godinama kasnije. Sviđa mi se kako je autorka emotivno opisala njihov prvi susret i kako je on godinama uticao na Benedicta, čak i tokom njegove romanse sa Sophie - on ne shvata da je ona maskirana dama koju je upoznao na balu.

"I odjednom je sve imalo smisla. Samo je dvaput u životu osjetio tako neobjašnjivu, gotovo mističnu privlačnost prema nekoj ženi. Činilo mu se nevjerojatnim da je pronašao čak dvije, kad je duboko u srcu oduvijek vjerovao kako za njega postoji samo jedna savršena žena.
Srce je bilo u pravu. Doista je postojala samo jedna."

Put do srećnog kraja nije bio lak za oboje. Ova knjiga nam daje primer šta bi se moglo desiti kad se dvoje ljudi iz različitih društvenih slojeva zaljube. Kakve odluke moramo doneti, posledice i žrtve podneti zarad sreće i ljubavi.

Нема коментара:

Постави коментар